Томина неделя

неделя, 15 февруари 2015 г. 13:01 Публикувано от Елена

Първата неделя след Великден се отбелязва от християнския свят като Томина неделя.Денят е известен и като Великден на починалите, защото на този ден хората почитат починалите си близки.
На днешния ден всички, които носят имената Тима, Томислав, Томислава празнуват имен ден, защото днес се почита паметта на Свети Тома, който е един от 12-те Христови ученици.
Евангелието разказва, че когато тялото на Христос изчезнало от гроба му Свети Тома не искал да повярва на мълвата, че Исус е възкръснал и поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус е бил прикован на кръста.
Когато Христос се появил пред Тома му казал:"дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми.И не бъди невярващ, а вярващ.Понеже ме видя повярва ли?"Блаженни са тези, които без да видят са повярвали.Когато Тома се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка.
От тогава  тръгва и прозвището Тома неверни, а Христовия ученик се превърнал в олицетворение на колебаещия се човек.
Според хрониките Св.Тома е разпространявал Божието слово в Индия и Мидия.Светецът е успял да покръсти съпругата на местен владетел, който решил да го накаже заради християнската му вяра.
Тома бил подлаган на жестоки мъчения, а при опит да бъде изгорен в пещ, почудо оцелял.Светецът е загинал прободен от копие.
Томина неделя е известна още като празна неделя и е прието на този ден да не се работи.

0 Response to "Томина неделя"

Публикуване на коментар