Възкресение Христово - Великден !

събота, 14 февруари 2015 г. 12:21 Публикувано от Елена

Традиции, вярвания и обреди
Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.Това е денят на възкресението на Божия син дошъл, на земята да изкупи греховете на човечеството, и дал надежда за живот след смъртта.Исус Христос възкръсва на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан.Празната гробница е видяна от жените мироносци посетили гроба.


Исус Христос се явява на Мария-Магдалена и на апостолите.
 Великден е денят, който поставя началото на нова ера в човешката история, ерата на любовта.Това е празникът, който ни кара да покажем доброто в нас и да го открием в другите.Всеки човек го преживява и усеща по много индивидуален начин, но винаги свързва този ден с радост и вяра.

 Великден е най-големият и почитан пролетен празник, който ни кара да станем по-смирени, да се вгледаме в себе си, и в постъпките си, и да си дадем сметка за истинското значение на непреходното, а именно човешките ценности. Въпреки, че много от традициите трудно могат да бъдат спазени в забързаното ни ежедневие, те все пак са се съхранили, макар и леко променени. Приготовленията за празника започват още по време на Страстната седмица.На Велики четвъртък се боядисват яйцата.



С първото червено яйце най- възрастната жена в къщата чертае кръст по челата на децата, за да здрави и румени през цялата година.После яйцето се слага пред домашната икона и стои там до следващата година.


Няма общо правило кога се замесват обредните хлябове.Може в четвъртък, или в събота за да са по- пресни.Козунаците са част от българската традиция от по-нови времена. Великден се празнува три дни.В народните обичаи най-богата е обредността в първия ден.Той винаги се пада в неделя.Всички отиват на църква за тържествена великденска служба.Запалват свещ, подаряват си се чукат с боядисани яйца.На когото яйцето остане здраво, той ще бъде най-здрав през годината.Според традицията яйцата трябва да стигнат да 40-я ден след Великден-Спасовден.На първия ден от Великден според обичая се прави обредна трапеза, която е празнично украсена.


















0 Response to "Възкресение Христово - Великден ! "

Публикуване на коментар