Яйцата Фаберже - изящни бижута

сряда, 11 март 2015 г. 15:39 Публикувано от Елена

 Когато през 1885г. Карл Фаберже получил от Александър I ,поръчка за специално яйце, което да подари на жена си-Мария Фьодоровна, едва ли е предполагал в каква сензация за години напред ще се превърнат неговите уникални произведения .
Първото яйце на Фаберже доста наподобявало истинското:отвън било бяло, емайлирано, но като се отворело, вътре имало златен жълтък и златна кокошка, а в нея малка рубинена корона.Яйцето било вдъхновено от руските матрьошки - отваряш и следва изненада.
Идеята за тези забележителни яйца е императорът, който искал да изненада съпругата си (която била дъщеря на датския крал)с нещо, което да и напомня добре познато изделие от датската кралска съкровищница.Жестът бил толкова очарователен и яйцето така впечатлило императрицата, че придворният бижутер Фаберже вече имал поръчка да прави по едно уникално яйце всяка година, като всяко трябвало задължително да съдържа изненада.
 И следващия император Николай II- продължил традицията-подарявал на майка си и на новата императрица.Яйцата са най-различни-от дърво, метал, планински кристал.С Фаберже са работили и други майстори, ноза всички това остават яйцата на "Фаберже."
Всяко едно от тях е внимателно конструирано и изобразява някакво събитие от живота на империята и царското семейство, превъплатено в злато и скъпоценни камъни.От 71 известни(54  за императорската фамилия-от тях съхранени 46, останалите за други
поръчители)до наши дни стигнали 62.През 1930г. при общата разпродажба на съветското културно наследство, 14 от яйцата на Фаберже също били продадени.Днес известни личности(като английската кралица)притежават някои произведения на Фаберже, но
повечето от тях се съхраняват в държавни музеи и се смятат за национално богатство на Русия.След колекцията в Русия най-голямо количество успял да събере нюйорският магнат Форбс.През 2004г. наследниците на Форбс обявили, че организират търг, но до него дори не се стигнало, защото няколко дни преди търга , цялата колекция била изкупена от руския олигарх Виктор Векселберг,който прави специална музейна експозиция в Москва.
Всяко едно от яйцата е абсолютно уникално произведение на изкуството.Сред най-изящните се нарежда"Спомен за Азов"от 1891г.Изработено е от яспис, с богата орнаментация дт златни нишки и диаманти, а във вътрешността му се намира миниатюрен макет на кораба "Спомен за Азов" от платина и злато, върху поставка от аквамарин, изобразяващ морето.
Транс сибирската железница също си езаслужила яйце, датиращо от 1900г.-от сребро, оникс и кварц, подържано от четири златни грифона и с модел на парен локомотив в кухината.Много красиво е"Зимното"яйце от 1913г. подарък на майката на Николай ІІ. Изработено е от платина, кварц и ортоклас, както и много диаманти, полупрозрачно като имитация на скреж и лед.Във
вътрешността има букет от цветя, разположени върху златен мъх.През 2002г. сменя собственика си за над 9 милиона долара.Чисто като материали цената им е огромна, а като добавим изработката и историческата стойност за Русия, то едва ли каквато и да е цена би била"твърде голяма".




































0 Response to " Яйцата Фаберже - изящни бижута"

Публикуване на коментар